lördag 13 november 2010

BonBon!

Trender i kakor kommer och går precis som trender i klädmodet. Det som en gång var självklart på varje människas kakfat skrattas åt i nästa decennium. Jag utforskade detta lite och hittade 60-talets svar på macarons. Kakan hette då Bonbon cookie och var precis som macarons färgade i alla möjliga färger. De var också populära eftersom det var den första bakverket som var en kaka men åts som en godisbit.
Bon bon cookies fanns då med i tjusiga tidningar som Vouge.
Självklart ville jag testa att baka dessa fabulösa kakor.
Jag har precis fått en stor påse torkad lavendel från min lilla hemby så jag tänkte det var dags att använda lite en den. Man ska också fylla kakorna med något så jag stoppade i några chocolate chips i varje.

Lavendel bonbons med chocolate chips och honungsglasyr (blir 20-25 st)

120 gram mjukt smör
1,75 dl siktat florsocker
1 tsk vaniljsocker
lila hushållsfärg
1 msk lavendel, finfinfin hackad (jag mosade den med morteln först)
3,5 dl siktat vetemjöl
1 nypa salt
chocolate chips (eller grovt hackad choklad) 


Mixa smör, florsocker, vaniljsocker, färg och lavendel. Sikta i vetemjölet. Blir degen för torr går det att hälla i  1-2 msk grädde och blanda runt. Forma till bollar och tryck in choklad i varje och se till att chokladen är täckt. Baka på 175 grader i 10-15 minuter.


Glasyren gjordes av 1 msk grädde, 1 msk honung och 1-2 dl florsocker som blandades samman och färgades med samma lila färg som kakorna. 
Av någon anledning sjönk mina kakor ut väldigt mycket och förlorade tråkigt nog sin runda form. Jaja, bättre lycka nästa gång.


4 kommentarer:

 1. Jag gillar bon bon
  det är sekert dags att de kommer tillbaka

  SvaraRadera
 2. Åh, bakade sådana igår! Trodde att mina skulle flyta ut i ugnen, men dom höll formen jättebra :) Allt borde vara lika fint som på 60-talet!

  SvaraRadera
 3. Vad fina dina ser ut! Men, det går inte kommentera på din blogg och dina länkar fungerar inte?, eller så är min dator konstigt.
  Och fin blogg med!

  SvaraRadera