onsdag 24 november 2010

Thanksgiving pumpkin pie!

 

Imorgon är det den Amerikanska högtiden Thanksgiving och det ger ju såklart tillfälle att baka. Idag förberedde jag en pumpapaj till dessertbordet imorgon. Jag har inte smakat på den ännu men den ser riktigt fin ut.

 

Pajdeg
1 1/4 cups vetemjöl
1 msk socker
En nypa salt
1/2 cup Smör, skuret i bitar
2 msk iskallt vatten
1 äggvita 


Blanda mjöl, socker och salt i en skål. Lägg i smöret och blanda tills det är en smulig deg. Häll i vattnet och blanda tills det är en sammanhållande deg. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs. Plasta och låt vila i kylen i minst 30 minuter.
För att baka ut degen; Mjöla en bänk och kavla ut degen tills är en cirkel med ungefär 25 cm i diameter. För över cirkeln till en form som är (ca) 22 cm i diameter.Jag använde en "vanlig" vit pajform. Tryck fast degen och skär bort eventuells överflödigt. Sätt in i kylen tills fyllningen är klar. Sätt ugnen på 160 grader.

 Fyllning
420 gram pumpapuré
2 msk smör
En nypa salt
3 ägg
1/2 cup socker
1 cup vispgrädde
1 tsk mald kanel
1/2 tsk mald muskotnöt 

Om du inte hittar pumpa/pumpapuré på konserv får du skapa egen pumpapuré först. Detta görs enkelt genom att skära upp en pumpa med baka den i ungen på 150 grader tills den är mjuk. Tiden beror på vilken pumpa du använder. Men räkna med allt från 30 minuter till 2 timmar.

Mixa sedan din pumpa med smöret och lite salt. Mät i 1,5 cup i en ny skål. I en annan skål, vispa ihop ägg och socker tills sockret löst sig helt. Tillsätt äggblandningen till pumpan och blanda väl. Tillsätt sedan grädde, kanel, muskot och rör. Häll fyllningen i skalet och pensla pajskalet med äggvita. Grädda långt ner i ungen. Grädda tills fyllningen satt sig, den ska dock inte vara helt fast. Det tar ca 40 minuter. Låt svalna.


2 kommentarer:

  1. Love it! Looks authentic, good job. I hope it was tasty.

    SvaraRadera
  2. Thank you! Consididering how much elsa braged about the pumpkin pie you made for her once, I take it as a big compliment:)

    SvaraRadera