tisdag 23 november 2010

Lavendelkaka nr 2

När andra drömmer om en vit jul drömmer jag mig istället tillbaka till sommaren och arbetar på att förbruka min gigantiska påse lavendel. Sirapskakor är ännu ett småbröd som jag lätt kan trycka i mig en hel plåt själv. De är fantastiska i sin enkelhet. Idag blev det därför en variant av sirapsbröd. Fast med lavendel. Och lite citron. Och så lite choklad med när vi ändå håller på.



Blanda i en bunke;
2 tsk torkade lavendelblommor, mortlade och finhackade.
Rivet skal från en halv citron
½ dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl socker
75 gram grovt hackad choklad. Jag blandade vit och mjölkchoklad men går bra med vad som.
Blanda sedan ner;
1 msk sirap
100 gram mjukt smör

Blir degen för torr och smulig? Häll i ytterst lite vatten och blanda igen så brukar det bli fint. Jag tillsatte lite lila pastafärg också men färgen försvann mycket i ugnen.
Forma degen till två eller tre längder beroende på önskad storlek och platta till längderna på en plåt. Grädda i ugnen på 175 grader i 10-15 minuter. Låt vila på plåten och skär i snittar när de fortfarande är varma. Låt kakorna sedan svalna på plåten och sen är det bara att börja trycka!

En kaka till kaffet?
Eller fem?

Och ja, de är gooooda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar