tisdag 2 november 2010

Från macarons till macaroons

Min ena kära syster skickar då och då bilder och förslag på kakor hon tycker jag ska baka. För ett tag sedan skickade hon den här bilden.


En mini-chokladbiskvi. - Challange accepted!!

Jag är helt obevandrad i den här sortens biskvi-djungel. Dvs biskvier som inte är macarons.
Jag kände mig ändå ganska självsäker och mixtrade efter lite surfande ihop det här receptet;

200 gram mandelmassa, fint riven
2 äggvitor (små/mellanstora ägg)
3 msk socker

Blanda alla tre noga och spritsa ut på bakplåtspapper. Försök gärna spritsa de lite på höjden för att få en bra balans mellan smakerna när kakan är färdig, annars blir det nästan bara smörkräm. Baka på 175 grader i 10-13 minuter. När du tar ut de, dra av pappret från plåten och spola plåten med iskallt vatten. för sedan tillbaka pappret på plåten. Biskvierna blir då enklare att plocka av.

Som fyllning gjorde jag den italienska maräng smörkrämen jag gjort innan men smaksatte den med mjölkchoklad (beskrivning av smörkrämen finns längre ner i detta inlägget). Förutom chokladen rev jag ner skalet från 1 apelsin. Jag gjorde även en till som jag smaksatte med björnbärspuré men den skar sig och blev inte tillräckligt fast så den gick tyvärr inte att använda.


Efter att ha spritsat smörkrämen på biskvierna lät jag de vila en stund i frysen. Detta är för att de ska bli enklare att doppa i choklad. Jag valde en mörk choklad till att täcka de med och resultatet blev yummy!


Vissa hamnade lite väl långt ner i chokladen och får då bli provsmak istället. Inte mig emot.


Sen ibland blir de så här tjusiga och då är det svårt att vara annat än nöjd.

Smörkräm
Ta fram 4,8 dl osaltat smör och låt det stå framme på bänken- det måste vara mjukt när det ska användas sen. Sätt på en platta och sätt på en kastrull med 2, 4 dl Strösocker och 60 gram vatten och sätt en termometer i. Sockerlagen ska koka upp UTAN omröring och är färdigt när det är 118 grader varmt. Under tiden sockerlagen kokar upp; vispa 5 äggvitor till ett fast skum, det ska bildas mjuka toppar. Detta tar ca 2 minuter. När det gör det häll i 0,6 dl strösocker och vispa ytterligare några minuter. Häll sedan i det varma sockerlaget samtidigt som du vispar på högsta värme. Vispa i 7-10 minuter tills marängen svalnat helt. Fortsätta att vispa och klicka i det mjuka smöret en matsked i taget. Sen är det bara vispa vispa och vispa lite till tills allt är blandat och konsistensen ser fin ut. För att få chokladsmak; häll i 1,5 dl smält och avsvalnad choklad och 2 tsk vaniljsocker. Låt gärna smörkrämen vila lite i kylen innan den spritsar på så blir den enklare att arbeta med.


-psst, biskvi på engelska=macaroon

1 kommentar: