söndag 28 november 2010

Julgodis #1 saltlakritsfudge

Äntligen advent! Igår bakades det en hel drös med julgodis som ni självklart ska få ta del av. Först ut på julgodislistan är en lite annorlunda fudge. Jag älskar lakrits så när jag hittade ett recept på lakrtisfudge ville jag självklart testa det.
 

Lakritsfudge

150 gram Tyrkisk peber 
1 tsk  vaniljsocker
3 dl  vispgrädde
3 dl 
1 dl 
50 gram 
2 msk 
100 gram vit choklad, grovt hackad
 
Blanda vispgrädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och sätt i en termometer. Låt koka på svag värme tills temperaturen är 120°. Det tar ca 30 minuter.
Har man ingen termometer kan man göra kulprovet genom att droppa lite smet i kallt vatten. Om det går att ta upp droppen och rulla den till en kula mellan fingrarna är fudgen tillräckligt kokt. Är den fortfarande för lös måste den koka längre.

Mixa karamellerna i matberedaren.
När smeten är uppe i 120° rör man ner smör och glykos. Koka i ytterligare 1 minut.
Ta av från värmen och lägg i chokladen. Rör så att den smälter. Häll sedan ner vaniljsockret och karamellgruset. Rör om och häll upp i en form (20x30 cm). Gärna med smörpapper i botten. Ställ den att kallna och stelna.
Skär ut bitar när fudgen är helt stelnad. Förvara svalt.


Det kanske verkar lite konstigt, men är faktiskt jättegott. Gillar man bara lakrits är det verkligen att rekomendera! Annars är det ett väldigt bra recept på fudge, även utan lakritsen. Vill man ersätta lakritsen med något annat så som gräddkarameller eller liknande går det också bra.


4 kommentarer:

 1. Fudge är så gott, det har jag tänkt göra i år, låter gott med lakritssmak på dom

  SvaraRadera
 2. Det var jättegott med! Jag ska nog göra receptet utan lakrits också. Det var ett jättebra recept, den blev alldeles len och fin.

  SvaraRadera
 3. Ida! Jag och Jasmin tänkte att vi skulle göra en artikel om dig - där du tipsar om julrecept! Har du redan bakat en hele hop? Isf hade vi ju kunnat skriva om dem, om vi gör det snart! Hör av dig om du är intresserad!

  SvaraRadera
 4. Doh! Klart jag är intresserad!

  SvaraRadera