måndag 9 januari 2012

La fée verte


Den här kakan har jag velat baka sen jag köpte David Lebovitz bok The sweet life in Paris förra året. Nu när jag äntligen gjort det förstår jag inte varför jag väntade så länge - den var helt amazing, tveka inte!
Absint blev jag medveten om första gången genom den underbara filmen Moulin Rouge och sedan dess har jag förstått att det är något magiskt över den aniskryddade drycken. Precis som över den här kakan.

Till kakan
3/4 tsk anisfrön
1 1/4 cup (175 g) Vetemjöl
1/2 cup (55 g) Pistagenötsmjöl (eller mandelmjöl)
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
120 g smör, rumstempererat
1 cup (200 g) strösocker
2 stora ägg
1/4 cup (60 ml) 3%ig mjölk
1/4 cup (60 ml) absint
Zest från 1 apelsin

Smöra och mjöla en minimuffinsform. (Vill du hellre ha en stor kaka går det också bra med en såndär avlång brödform). Sätt ugnen på 175 grader. Mortla anisfröna till ett fint pulver och blanda med vetemjöl, pistagenötsmjöl, salt och bakpulver i en bunke. I en annan skål, vispa smör och socker mjukt och fluffigt. Blanda ner ett ägg i taget i smörsmeten tills de är helt nerblandade. Rör ihop mjölk, lite apelsinzest och absint i en skål. Blanda ner hälften av mjölblandningen i smörblandningen och rör runt. Häll sedan i absinten och mjölken. Häll i resterande ingredienser och rör tills det precis är blandat. Överarbeta inte. Fyll din form och baka i ca 12 min för minimuffinsstorleken och ca 50 minuter för den stora formen. Låt svalna.


Glaze
2 dl florsocker (ev mer)
1/4 dl absint
1/2 dl vatten
ev några droppar grön karamellfärg

Glasyren går klart att variera, vill man ha mycket absintsmak så ökar man på absinten och minskar på vattnet och tvärtom om man vill ha en svagare glasyr. 
(I originalreceptet är det bara absint)
Sikta florsocker i en skål och droppa i vatten. Rör så att allt florsocker löser sig. Häll i resten av vätskorna och blanda till du får en bra konsistens. Häll över de svalnade kakorna.

3 kommentarer:

  1. Kakan smakar lite anis och lite pistage.. och har en supergod konsistens från pistagemjölet. Jag var rädd att den skulle smaka jättemycket alkohol men det ligger bara lite fint i bakgrunden. Om du förstår vad jag menar?!

    SvaraRadera