tisdag 14 februari 2012

Salta blödande hjärtan


Jag är inte sådär jätteförtjust alla hjärtans dag eftersom det grundar sig på att fira två saker som jag inte tycker man behöver fira; tvåsamheten och kapitalismen. Vi firar ju dem varenda dag i vårt samhälle, året runt, räcker inte det?.
Så istället för rosa fluff och gulligull får ni här salta blödande hjärtan. Ajajaj så djupt.

Salta blödande (macarong-)hjärtan
  • 120g äggvitor, uppdelat i två skålar, (ca 3 ägg), rumstempererade
  • 35g socker
  • 150g socker till sockerlag
  • 50g vatten till sockerlag
  1. Sätt på ugnen på 160 grader C
  2. Sila 150 g av den mandelmjölet, 20 gram lakritspulver och 130 g av florsockret så alla stora bitar försvinner.
  3. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp.
  4. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 114-118 grader på en godistermometer.
  5. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.
  6. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
  7. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt eventuellt valfri färg. Tillsätt gärna lite mer än den färgen du vill ha eftersom den blir svagare sen när du blandar i marängen.
  8. Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Blandar du för lite spricker de lätt men blandar du för mycket blir de platta.
  9. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små hjärtan på en plåt klädd med bakplåtspapper, gärna i silikon eftersom de lätt fastnar. 
  10. Grädda i ca 8- 12 minuter i mitten av ugnen.
  11. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macarongerna stå och svalna på ett galler. Lossa dem sedan försiktigt från pappret. 

Fyllning
Vit chokladganache; Smält 200 gram vit choklad. Häll 1,5 dl vispgrädde över och rör till du får en jämn smet. Låt den sedan vila i kylen tills du får en bra konsistens.Den stelnar på ett par timmar.
Fyll sedan dina hjärtan med vit chokladganache och hallonsylt.


 Kan tänkas bota ensamhet och annat elände som våra sociala normerna skänker.

8 kommentarer:

  1. Följer mest din blogg för att dregla över mumsiga matbilder (och dösöta katter), men du verkar vara en väldigt vettig person. Mer tårtor och mindre destruktiva normer till folket!

    SvaraRadera
  2. Haha, vilken tur det. Att jag är vettig alltså :)

    SvaraRadera
  3. Shit vad jag eeeeelskar att du gör dödsgrymma grejer samtidigt som du vågar visa din politiska åsikt på bloggen! Lite rakt upp och inte så förbannat PK och mesig. Du är grym tjejen, och Rebeccas slagord här ovan är brutalbra.

    SvaraRadera
  4. Kul idé!

    Jag är ingen fan av alla dessa kommersiella jippon heller...

    Däremot gillade jag ditt tips om vaniljsocker :-D

    Kramar <3<3<3<3

    SvaraRadera
  5. Hamnade av en slupp på din sida idag. Gillar den! Kul bilder och bra tips. Jag älskar småkakor, så det var såklart där jag fastnade en stund:)

    SvaraRadera
  6. *av en slump* ska det naturligtvis stå :)

    SvaraRadera
  7. Slump eller inte slump, välkommen hit!

    SvaraRadera