Jag är helt klart surdegs-biten och älskar mina bröd som kommer ur ugnen. Här kommer ett till till recept;
(2 bröd)
Dag 1, kväll
Surdeg:
100 g rågsurdegsgrund
300 g ljummet vatten
180 g rågmjöl
Skållning:
300 g hela dinkelkorn
600 g vatten
Blanda surdegsgrund, vatten och rågmjöl i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten. (Till exempel ovanpå kylskåpet.)
Koka upp vattnet till skållningen och häll i dinkelkornen. Låt sjuda
under lock ca 5 minuter. Ta av från plattan och låt stå över natten.
surdegen och dinkelkornen från gårdagen
450 g vatten
550 g rågmjöl
250 vetemjöl
150 g pumpakärnor
20 g salt
Häll bort överblivet vatten från skållningen. Blanda alla ingredienser
utom salt och arbeta med degblandare i 8 minuter (varav halva tiden på
låg hastighet och andra halvan lite snabbare). Tillsätt sedan saltet och
kör ytterligare 2 minuter. Degen ska vara ganska kladdig. Täck bunken
med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek. Detta tar 3-4 timmar.
Smörj två stora brödformar med smör och fyll formarna till 2/3. Strö på
lite rågmjöl och täck med bakhandduk. Låt jäsa tills degen rest sig
några centimeter. Detta tar 1-2 timmar. Sätt ugnen på 275°C i god tid.
Sätt in bröden i ugnen tillsammans med en liten skål med vatten. Sänkt
temperaturen till 200°C efter 5 minuter och grädda bröden i 55-60
minuter. Innertemperaturen ska vara 98°C. Ta ur bröden ur ugnen, ta upp
dem ur formarna och låt svalna på galler.
Degen efter den jäst i 4 timmar.
Snart färdiga!
Degen efter den jäst i 4 timmar.
Snart färdiga!
Jag är också surdegsbiten, och sedan jag fick till brödet så att det inte smakar surt så är resten av familjen med på båten :-D
SvaraRaderaKramar <3<3<3
Ja, men visst vill man inte att det bara ska smaka surt? Men de två recepten jag bakat har båda funkar okej även om det första nog var bäst.
SvaraRadera