onsdag 8 februari 2012

Towanda- righter of wrongs, queen beyond compare!

Stekta gröna tomater har länge varit en av mina favoritfilmer. När jag såg om den för några månader sedan passade jag på att beställa hem kokboken som författaren, Fannie Flagg,  till boken bakom filmen också gett ut. Boken innehåller typiska recept från Amerikanska södern och ett helt kapitel med bakverk. Boken heter Whistle stop cafe, som är cafét där en stor del av filmen utspelar sig.
Jag fastnade för Mississippi Mud Cake eftersom det i beskrivningen står; It ain't mississippi Mud cake if it doesn't leave your mouth coated with sugar. NOM!  Det stämmer sannerligen, en mer dekadent kaka får man leta efter. Först chokladkaka, sen marshmellows och sen chokladkräm på det. Oh my lord.


I romanen är egentligen Idgie och Ruth ett kärlekspar, detta uttrycks dock inte lika tydligt i filmen. Enligt regissören var den här scenen när de hamnar i matkrig med varandra tänkt att ses som en symbol för sex. Det bästa sex jag sett på TV.
Jag älskar de här två kvinnorna hade velat vara bästis med båda två. 


Så i hyllning till Idgie och Ruth; Mississippi Mud Cake!

Mud Cake
1 1/4 cup vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 cups strösocker
3/4 cup kakao
5 ägg, skirade (äggvitorna i en bunke och äggulorna i en annan)
1 cup vatten
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 cup minimarshmellows (eller större marshmellows klippta i småbitar)
Mud icing (receptet kommer längre ner)
Värm ugnen till 175 grader. Smörj en form som är ca 20x35 cm. Sikta samman vetemjöl, bakpulver och salt två gånger. I en ny bunke, rör samman strösocker och kakao. 
Vispa upp äggulorna till ett ljust fluff. Ner i äggulorna, vispa ner vatten och vaniljsocker och socker/kakaoblandningen på medelhastighet. Rör sist i mjölblandningen. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vände ner äggviteskummet i smeten, 1/4 i taget.Häll ner smeten i formen och baka i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter, tills en provsticka kommer ut torr när du sticker i mitten av kakan. Ta då ut kakan ur ugnen och strössla över marshmellows jämnt över kakan. Sätt in kakan i ugnen tills marshmellowsen har smält, 3-5 minuter. 
Ta sedan ut och kakan svalna i formen stående på ett galler.



Mud icing
1 cup smör, smält
1/3 cup kakao
1/2 cup evaporated milk (den är ofta märkt OSÖTAD kondenserad mjölk i sverige)
3 1/2 cups florsocker
2 tsk vaniljsocker
100 g hackade valnötter eller pecannötter

Blanda det smälta smöret och  kakao i en stor skål. Vispa ner evaporated milk och vaniljsocker. Vispa sedan ner lite florsocker i taget tills allt är blandat. Vänd sist ner nötterna. Häll på krämen på kakan och bred försiktigt ut den över hela. Låt stelna. 


Fantastisk!

5 kommentarer:

  1. Hjälp så gott!! Det där är en av mina favvofilmer :)
    Stekta tomater är ju också gott, även om jag bara testat med röda ;-)

    SvaraRadera
  2. Ok nu ger jag snart upp men tänker testa att fråga innan jag gör det. Har letat som en tok i hela Malmö efter den osötade kondenserade mjölken utan resultat. Var hittar du det? Känner ett desperat behov av att testa denna kaka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. illys (katrinelund)! och sen tror jag att jag såg den på Astrid och Aporna också. Och ibland finns den på stora Ica ute i västra hamnen. Hoppas du hittar!

      Radera