tisdag 26 juni 2012

En cupcake värdig sommarenEn svingod cupcake som förrutom chokladig bottnen och mjuk marängfrosting bjuder på en överraskning i mitten, en söt jordgubbe!

Chokladcupcake (har du ett annat favoritrecept kan du såklart använda det)
85 gram mörk choklad, grovt hackad
1 1/2 cup vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
115 gram smör
1 1/4 cup strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1/2 cup filmjölk
1/2 cup vatten

1/2 liter Jordgubbar

Frosting
1/4 cup vatten
1 3/4 cups strösocker
3 stora äggvitor
1/4 tsk vinäger
1 tsk vaniljsocker

Chokladtäcke
ca 350 gram choklad. Jag använde candymelts men det går lika bra med vit choklad eller någon mörk choklad.
3-4 msk matolja

Värm ugnen till 175 grader.
Smält choklad över ett vattenbad och låt svalna.
Sikta samman mjöl, salt, bakpulver, bikarbonat i en skål.
Vispa smör och strösocker mjukt och fluffigt. Sänk hastigheten och vispa långsamt ner chokladen. 
Öka hastigheten igen och visp ner 1 ägg i taget. Tillsätt sedan vanilj och vispa tills smeten blivit ljus och fluffig, ca 1 minut. Vispa ner filmjölken. På låg hastighet, vispa ner hälften av mjölblandningen. Häll sedan ner vatten. Blanda sist i resten av mjölet.
Fyll 1/3 av minipappersformar och baka i ugnen i ca 12 minuter. Dela alla jorgubbarna i 4 delar. Låt cupcaksen svalna helt. Skär sedan ut en liten trekant ur varje cupcake och fyll hålet med en jordgubbsbit.

Frosting;
I en bunke över ett vattenbad blanda vatten, socker, äggvitor, vinäger. Vispa på höghastighet i 1 minut. Sätt sedan på värmen och fortsätt vispa. Vispa tills marängen når 71 grader. Marängen ska vara tjock och bilda toppar. Det tar ca 10 minuter. är marängen är 71 grader, ta av från vattenbadet, häll ner vaniljen och fortsätt vispa i 2 minuter till.
Häll frostingen i en spritspåse och spritsa runt jordgubben upp i en hög topp på varje cupcake. Sätt alla cupcakes på en plåt eller bricka och sätt in alla i frysen.


Smält chokladen tillsammans med oljan. Häll över chokladen i en hög värmetålig bunke, eller ett högt värmetåligt glas (tex ett latteglas). Låt chokladen svalna i ca 10 minuter. 

Håll din cupcake i bottnen, och doppa frostingen i chokladen. Låt den överflödiga chokladen droppa av och sätt sedan tillbaka cupcaken på plåten. Gör samma sak med de andra. Låt de stå i rumsteperatur i ca 15 minuter. Sätt sedan in cupcaksen i kylen och låt de stå där i 30 minuter. Ta sedan ut de, plasta in, och kyl i 2 timmar. Kan förvaras i kylen i 3 dagar men marängen har kristalliserat sig då så ät helst samma dag eller dagen efter.


3 kommentarer:

  1. Måste du alltid baka så jävla underbara saker?! Drägglar ju ner hela tangentbordet!:) Fast det är väl så det ska vara... Och sen, cookie dough tryfflarna nedan!! MUMS! Stort plus att dem är veganska också!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe. JA det måste jag. Ja och de är ju superenkla att gör glutenfria med, vilket är jättebra!

      Radera