torsdag 7 juni 2012

Jordgubbs- och rabarbertarte - En lagom spännande pajEn liten paj lagom till 4 personer, görs bäst på färska bär och äts bäst med riktigt vaniljglass. Inget superupphetsande men trevligt en ledig söndag.
 
1 liten paj, cirka 15 cm i diameter
 
Pajskal:
2 1/2 dl mjöl
En nypa salt
75 gram kallt smör
3 msk kallt vatten

Fyllning:
350 gram blandade jordgubbar och rabarber, hackade i mindre bitar
5 msk socker
1 msk citronjuice
Skal från 1/2 citron
2 msk majsstärkelse

1 äggula
1 msk mjölk
2 tsk farin/muscovadosocker

1. Blanda mjöl och salt i en skål. Skär smöret i mindre bitar och nyp sedan ihop det med mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta degen så att den precis går ihop. Knåda inte för mycket! Lägg degen i plastfolie och låt vila en timme eller mer i kylen.
2. Värm ugnen till 200 C. Ta ut degen ur kylskåpet och låt den ligga i rumstemperatur i några minuter innan du kavlar ut den till cirka 4-5 mm tjocklek (spara en bit till ovansidan!). Lägg den utkavlade degen i springformen. Ställ in formen i kylen medan du förbereder fyllningen.
3. Blanda hackade jordgubbar, rabarber, socker, citronjuice och -skal samt majsstärkelse i en skål. Häll fyllningen i det kalla pajskalet. Kavla ut resterande deg och skär ut tunna remsor som du sedan lägger i ett korgmönster ovanpå fyllningen. Vispa äggulan lätt tillsammans med mjölken och pensla sedan pajen med äggblandningen. Strössla lite farinsocker ovanpå.
4. Grädda i mitten av ugnen i 45-50 minuter. Låt svalna och servera sedan tillsammans med vaniljglass eller vispad grädde.
1 kommentar: