måndag 4 juni 2012

En sådär tårta


Ibland låter vissa idéer jättebra i huvudet på en. Sen när man utför den blir de en helt annan sak. Är man dessutom stressade vid utförandet kan man ju räkna med att resultatet blir sådär. Som när jag skulle göra den här hallon och flädertårtan i helgen. 

Jag använde tårtbottnenreceptet från brödpassion. Tyvärr bakade jag den lite för länge och den blev rätt torr. Kombinationen med lite för kyld (dvs hård) och mycket smörkräm blev väl sådär. Jag fyllde tårtan med frysta hallon och en flädersmörkräm. Flädersmörkrämen var en swiss merengue buttercream som jag smaksatte med koncentrerad flädersaft. 


Fläder-Swiss merengue butter cream 
5 äggvitor
1 1/2 cup strösocker
450 gram smör, mjukt och skuret i kuber
en nypa salt
4 dl koncentrerad flädersaft
1 vaniljstång
Blanda äggvitor och socker i en värmetålig bunke. Sätt bunken över ett vattenbad och börja vispa. Vispa vispa vispa tills marängen blir 70 grader. Den ska ha blivit tjock, fast, glansig och härlig under denna tiden.
Ta bunken av kastrullen och vispa konstant på hög hastighet tills marängen svalnat. Det tar 10-12 minuter. Mitt tips är att om du har en köksmaskin, använd bunken till maskinen till att ha över vattebadet och placera sedan bunken i maskinen så är det bara att vispa på. 
När marängen vispats kall (och är nu tjock, fluffig och fast), fortsätt vispa och tillsätt en kub med smör i taget. Låt varje del bli inkorporerad innan du tillsätter nästa. Om krämen blir klumpig eller ser grynig ut är det bara att fortsätta vispa så blir den snart fin och slät igen.Vispa sedan ner saften, lite i taget. Vispa krämen tills den är slät och använd

 Det går ju alltid att trösta sig med att den var snygg. Men men. Gör om, gör rätt.

 Jag tog förresten min kandidatexamen i helgen. Jiho!

4 kommentarer:

 1. Grattis! :D Och tårtan låter faktiskt ändå som en jättegod kombination!

  SvaraRadera
 2. Den ser ju skit mumsig ut i alla fall...;) Men grattis till examen!:D

  SvaraRadera
 3. Tårtan såg fantastisk ut o flädersmörkräm låter helt underbart. Men jag gjorde väl samma sak häromdagen. Hade hittat ett recept på en choklad-paj som lät så himla smarrig eftersom pajdegen var gjord av salta-pinnar, men när resultatet (efter 3:e gången gillt) var klart var det inte alls lika gott som jag hade förväntat mig :-( Men man måste ju testa annars vet man inte!

  http://www.ronjasmatte.com/index.php/entry/467-mj%C3%B6lkchokladpaj-av-salta-pinnar

  SvaraRadera