måndag 8 november 2010

Macaronskolan

I helgen har jag befunnit mig i vår vackra huvudstad och har där underhållit mig bland annat genom att hålla en macaron-skola.
Med  några vänner provades det hur det är att vara 6 personer och baka macarons i en liten etta med något begränsad plats. Jag fick också för första gången baka med färdigt mandelpulver istället för egenmalt, vilket faktiskt var lite skillnad.

Så här roligt tyckte Marja det var att vispa konstant i 15 minuter.
Det blev lite misslyckanden men också en del succeér. Av det som lyckades bäst var smakkombinationen saffransmacaron med vit chokladganache. Jag misstänker att det kommer bli en hel del satser av den i vinter.



Jag tänkte här dela med mig av tips jag läst och vad jag kommit fram till under bakandets gång. Alltså, vad som behövs för att alla ska kunna lyckas med sina macarons. Jag gör mina macaron på en italiensk maräng och det beror mest på att jag helt enkelt började göra på den och nu har jag fastnat.



Socker
Att sikta florsocker var något jag tidigare tyckte var ganska trevligt. Inte längre. Bakar man mer än 1 kaka i veckan är det inte lika roligt länge, jag lovar. Tyvärr fortfarande lika viktigt. Jag försöker undvika det genom att röra bort klumparna men det bästa är att bara sluta försöka fuska och sikta florsockret. Det är då det blir som bäst, och det vill man ju att det ska bli.
Till sockerlaget som används till den italienska marängen behöver man en termometer som kan mäta grader högre än 130 grader. Jag använder en digital stektermometer och den fungerar utmärkt. Ett tips för att kolla om din termometer fortfarande fungerar som den ska är att mäta temperaturen när du koka upp vatten. Kokar vattnet när termometern visar 65 grader kanske det är dags att köpa en ny.  Se till att ditt sockerlag inte blir FÖR varmt. Det ska vara mellan 110-118 grader och blir det varmare än det blir marängen för hård. Du förlorar mer sockerlag både på grund av att mer vatten hinner dunsta och det är svårt att få ut allt ur kastrullen när det är så tjockt. Tycker du macarons är lite för sött och vill testa ta bort lite socker? Gör det inte, det enda det leder till är att de spricker.


Ägg
Många påstår att äggen ska vila i 3 dygn i rumstemperatur innan de kan bakas med. Detta tycker jag verkar väldigt onödigt. Jag ser alltid till att mina äggvitor är rumstempererade och det funkar fint.
Tyvärr blir det ju väldigt många äggulor över när man gör macarons, någon som har tips på vad man ska göra med dem? De kan ju inte alla bli majonäs...

Det här är inte majonäs utan saffransgul macaronsmet
Mandel
Mandelmjöl är lite svårt att få tag i om man inte bor i Stockholm eller Göteborg så därför får jag alltid göra mitt eget. Det man vill är att hålla det så fritt från vatten och oljor hela tiden. Så först skållar och skalar jag mandeln och låter den torka på en handduk. Efter det så maler jag mandeln och låter den vila på tidningspapper ca 6-8 timmar. Efter det mixar jag den fint och låter den vila ytterligare 6-8 på en ny tidning. Detta är för att dra ut oljorna som bildas i mandeln när den värms. Efter det är det dags använda mandeln men då ska den också siktas först. Detta är det tråkigaste som finns och bryr man sig inte om att macaronsen är lite korniga kan man chansa och skippa att sikta de. Men ju mer finmalen mandel är desto fluffigare blir också den macaron. Det upptäckte jag nu när jag bakade med färdigt mandelpulver.


Utbakning och bakning
När man spritsar macarons ska de vara ungefär som en 5-krona i storlek och 3-4 mm på höjden. Försök att spritsa rakt ovanifrån och när du spritsar bildas det en liten topp som sedan ska sjunka tillbaka och din macaron ska bli slät på plåten. Blir den inte det är det inte katastrof, bara inte perfekt. Vad det betyder är att din maräng har lite för hård konsistens och det kommer också påverka den färdiga kakan men det är fortfarande lika got, bara lite annorlunda. Jag brukar baka de i mitten av ugnen i 10-13 minuter. De är klara när de lossnar från bakplåtspappret. Det är en annan sak värd att nämna, bakplåtspappret. Använd gärna ett i silikon eller tunna non-stick med teflon och som man kan använda många gånger. Gör man macarons med sockerlag behöver de inte vila på plåten innan de ska in i ugnen.

Sprits-träning
 
Fyllning
Macaron är kanske lite väl söta men det går ofta balansera upp med en mörk choklad eller någon mer syrlig fyllning. Vit chokladganache med lime är storfavorit. Vill man introducera en frukt men ändå choklad kan man antingen smaksätta ganachen eller göra som i det här inlägget där jag blandade hallon/choklad. Mängden fyllning är helt valfritt men tänk på att för mycket fyllning gör att macaron-smaken försvinner och fyllningen kletar ut när man biter i de. För lite fyllning kan dock se lite tråkigt ut och har man inte samma smak på kakan som på fyllningen försvinner det lätt om det är för lite. Lagom är bäst.


Så, nu har du har du alla redskapen för att kunna baka egna macarons så nu är det bara att sätta igång.Sen kommer det kanske blir tusen fel ändå första gången, men då är det bara hitta felen, förbättra och försöka igen.
(Alla bilder i inlägget är från helgens macaronskola och är tagna av Sandra Uddbäck och Marja Carlsson)

5 kommentarer:

  1. Oj vad kul det var! Och gott! Vet inte om jag kommer våga mig på detta utan vår eminenta handledare... /mac

    SvaraRadera
  2. Klart du kan! Annars bakar Sandra säker gärna några till dig :)

    SvaraRadera
  3. Jag vet gör äggulemaränger av ägg gulorna. de smakar typ lite spettekaka. det är ett bra sätt att göra av med dem :)

    SvaraRadera
  4. Såg att du skriver macaronger, som ett svenskt ord, men det finns faktiskt redan ett svenskt ord - makroner (makron i singular).

    Ett tips vad gäller överblivna äggulor är att göra glass av dem.

    /Matilda

    SvaraRadera
  5. Äggulorna är försvinnande gott i pasta carbonara...
    /Kristina

    SvaraRadera