lördag 17 december 2011

Julmacaronger

Vid marknaden förra helgen såldes det såklart också lite juliga macaronger. Jag valde att göra en Trio med pepparkaka, saffran och glögg. Maxat!


Pepparkaksmacarongerna gjordes genom att byta ut 3 msk mandelmjöl mot 1 msk kakao, 1 tsk ingefära, 1 tsk kardemumma, 1 tsk kanel och 1 tsk nejlika. De fylldes sedan med chokladganche bestående av 1 dl vispgrädde som hettas upp till precis under kokpunkten och 200 gram mörk choklad som hackas och smältes ner i grädden efter den tagits från plattan. Ganachen får sen stå och vila i minst 6 timmar innan man använder den till att fylla sina macaronger.


Saffranmacarongerna gjordes genom att tillsätta 0.75 g saffran till macarongsmeten. Jag stötte saffran först med lite lite socker och blandade det sedan med mandel/florsocker/äggvita-blandningen. Annars bakade jag de som vanligt. Macarongerna fylldes sedan med vit chokladganache som gjordes på 1 dl vispgrädde och 300 gram vit choklad precis som ganachen ovan.


Den sista macarongen, glöggmacarongen är den jag är mest nöjd med. Detta eftersom jag kom på receptet själv. Eller nej, inte receptet men idén på hur jag skulle få glöggsmaken. Jag kokade helt enkelt 05 L glögg tills den var reducerad till en tjock syrup. Jag lät den svalna och blandade den sedan med smörkräm. Resultatet blev fantastiskt bra och jag nöjdare än nöjd. Själva macarongen färgade jag bara med lite röd färg och bytte ut 1 tsk florsocker mot 1 tsk vaniljpulver.Och... Idag är det dags igen så kom förbi mittmöllan (kl 11-16) och säg hej!

2 kommentarer:

  1. Jättefina!Bra och matnyttig - eller kanske snarare kaknyttig - julklapp!

    SvaraRadera