måndag 5 december 2011

Vit chokladtårta med färska bärNär jag firade min syster (en gång till fast hemma i Småland) hade vår kära mor fixat den här tårtan till födelsedagsmiddagen. Vit choklad är ju ganska sött men tillsammans med creame fraiche och färska hallon och blåbär blir det här en fräsch och syrlig dessert som alla runt bordet tog en extra portion av. 


Smält 150 gram vit choklad och 150 gram smör över ett vattenbad. I en annan bunke, rör ihop 2 dl strösocker, 1 dl mjöl och 1 tsk vaniljsocker. Rör sedan ner chokladblandningen. Tillsätt sist 3 ägg och 1 tsk rivet citronskal. Häll i en smord form och grädda i 30 minuter på 175 grader. Låt svalna helt. (Kakan kan göras klart hit och förvaras plastad i frysen)
Till toppingen; vispa samman 2 dl creame fraiche, 1 tsk vaniljsocker och  1/2 dl florsocker och bred på tårtan. Strö sist över färska hallon och färska blåbär.


3 kommentarer:

  1. hur fick du tag på färska bär?!

    SvaraRadera
  2. Ååå, himmel så gott :) Ser sådär kladdig och god ut!

    SvaraRadera
  3. Ja, egentligen är det ju inte precis säsong för att göra en sån här tårta men ibland måste man fuska lite... Jag tror de är köpta på någon vanlig mataffär men de är ju inte svenska, tyvärr.

    SvaraRadera