fredag 27 april 2012

Elsas magnifika choklad- och rostad marshmellowtårta


Igår fyllde en av mina absoluta favoritpersoner år och vad vore jag för (baknördig) vän om jag inte gav henne en tårta?
Elsa älskar choklad och vi delar åsikten att det där med "för mäktigt" bara är en myt, därför tänkte jag att den här tårtan skulle passa henne utmärkt.Elsas magnifika choklad- och rostad marshmellowstårta

Maffig chokladbotten (blir 3 stycken 20 cm bottnar)
1 3/4 cup vetemjöl
2 cup strösocker
3/4 cup kakao
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
2 ägg
1 cup starkt kaffe
1 cup filmjölk
1 tsk vinäger (vit)
1/2 cup olja

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 3 stycken 20 cm formar. Sikta samman alla torra ingredienser i en skål. Vänd ner övriga ingredienserna och blanda väl i ca 2 minuter. Jag använde min Kitchen Aid men har man ingen bakmaskin går det såklart göra det för hand också, man får bara ta i lite mer. Smeten kommer vara ganska rinnande när den är färdig. Häll upp smeten i formarna och baka i ugnen i 20 minuter, rotera sedan runt formarna eftersom ugnsvärme nästan alltid är ojämn och baka i 15-20 minuter till. Har du bara en form och gör en bottnen i taget så är totaltiden ungefär 35 minuter i ugnen. 

Rostad marshmellowfrosting
16 stora marshmellows (vegetarisk alternativ är att använda godis-sockerbitar, vilket jag gjorde och det fungerade utmärkt)
1 cup florsocker
220 gram smör
1 tsk vaniljsocker
1 burk marshmellowfluff

Lägg marshmellowsen/sockerbitarna på en plåt med bakplåtspapper och sätt de högst upp i ugnen (som är på 175 grader från kakan). Baka tills de får lite färg, det ta bara några minuter så vakta de noga de bränner lätt. Ta sedan ut de och vänd på de och baka de på andra sidan tills de får färg där med. Vispa samman smör och florsocker. tillsätt vanilj och vispa på högsta hastigheten i 3 minuter. Tillsätt sist marshmellow fluff och dina bakade marshmellows/sockerbitar. Mina sockerbitar stelnade lite när jag bakat de och blev lite krispiga så jag hackade först upp de innan jag lade ner de. De blev sedan som rostade krispiga bitar i fyllningen vilket var supergott!

Chokladfrosting
450 gram smör
3-4 cup florsocker (beroende på din sockertolerans, jag använde 3 cups)
3 tsk vaniljsocker
3/4 cup oboy eller liknande chokladpulver
375g mörk choklad, hackade och smält
1/2 cup vispgrädde

Vispa florsocker och smör mjukt och fluffigt i ca 1 minut. Tillsätt vanilj och chokladpulver. Rör en stund till. Häll sedan ner de smälta chokladen och vispa (använd vingen på din maskin) på medelhastighet i 2 minuter. Häll sist ner vispgrädden och vispa på hög hastighet ytterligare någon minut. Använd direkt. När den sedan står i kylen kommer den att stelna. 


Sen är det bara att komponera ihop allt. jag gjorde en mindre tårta än den här så jag gjorde bara 4 våningar, annars hade tårtan blivit allt för svajig. Men om du gör med 3 stycken 20 cm bottnar så dela varje botten i två, och se till att de är helt svalnade innan du börjar bygga ihop tårtan. sen är det bara att ha vartanat laget marshmellowfrosting och vartannat med chokladfrosting. Avsluta med att täcka hela tårtan med chokladfrosting.

Vill i se hur den ser ut innuti?


Nom!
 

4 kommentarer:

 1. du är ju cepig! hur kommer de här fantastiska idéerna till dig?!

  SvaraRadera
 2. amen gud så gott det där såg ut, bakar du varje dag verkligen? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. nä absolut inte varje dag. jag bakar nog i snitt 2 gånger i veckan.

   Radera