söndag 29 april 2012

Småländska rågkringlor


Över långhelgen är jag hemma i skogen i Småland och skriver på mitt kandidatarbete. Det passar då ganska  bra med att ta en paus med småländska kringlor.

Småländska rågkringlor
5 dl mjölk (jag använde sojamjölk vilket också fungerade utmärkt, det går även använda sur mjölk eller sur grädde)
5,5 hg vetemjöl
5 hg grovt rågmjöl
350 g smält smör
2,5 dl strösocker
25 g bakpulver
25 g hjorthornssalt

Blanda de torra ingredienserna, häll på smöret blandat med mjölken och rör ihop till en deg.  Degen blir ganska kletig först men arbeta den ett tag på en bänk så blir den snart smidigare. Dela degen i 40 bitar och rulla varje bit till en korv, Sätt ihop korven till en cirkel så har du n färdig kringla. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i 10-12 minuter. 
Ät varma med smör och ost, perfekta till förmiddagsfikat!


 

Vill du istället ha söta kringlor kan du byta ut rågmjölet mot vetemjöl, mjölken mot grädde och när kringlorna precis bakat färdig så penslar du dem med smör och doppar dem i strösocker. Inte fel det heller.

1 kommentar:

  1. Bra recept, halverad sats räckte till två plåtar.
    Goda och går snabbt att göra /använde A-fil i stället för mjölk/

    SvaraRadera