söndag 17 juni 2012

Marshmellow madness


Jag fick en fin bok om marshmellows hemskickad till mig från min fina Mor och Far och det började genast klia i fingrarna. Egentligen är jag lite rädd för marshmellows eftersom de innehåller så stora mängder gelatin. Inte för att gelatin kommer från öron, svansar och klöver, men det har helt enkelt känts onödigt att stoppa in mer animaliska produkter än nödvändigt. Men efter ha kollat igenom boken bestämde jag mig för att testa ändå. Och jag är frälst. Under första baket blev det tre olika smaker; jordgubb, körsbär och mullbär. Det fantastiska är att eftersom man använder färsk frukt i de är att de verkligen smakar det de ska och inte någon artificiell låtsas smak.
Visste ni att smaker är extremt komplexa och består av en massa olika aromatiska molekyler?, det är därför det är så svårt att återskapa de. Kan jag nu komma på hur man ersätter gelatinet med agar agar vore det perfekt

JorgubbsMarshmellows
Receptet är uppdelat i tre delar, bloom, syrup och mallowing.
Bloom:
2 msk gelatinpulver
2 msk kallt vatten
1/2 cup mixade jordgubbar (eller körsbär eller mullbär)

Syrup
1/4 cup vatten
1/4 cup sirap
1/3 cup mixade jordgubbar (eller körsbär eller mullbär)
3/4 cup strösocker

Mallowing
1/4 cup sirap
Coating; 1,5 dl florsocker + 1 dl majsstärkelse eller potatisstärkelse
1 tsk vaniljsocker

Smöra en en 20x20 stor form.
Blanda samman alla ingredienser till "bloom" i en värmetålig bunke, låt stå i 10 minuter.
I en kastrull blanda allt till din syrup och sätt på plattan. När det börjar koka, sätt i en godistermometer och koka till 115 grader. Under tiden det kokar, smält gelatinet i micron eller över ett vattenbad.
Häll 1/4 cup sirap i bunken till en köksmaskin (eller en större bunke du kan vispa med elvisp i). Sätt vispen på långsamt. Häll sedan ner det smälta gelatinet och fortsätt vispa långsamt. När syrupen nått 115 grader, häll ner de och höj vispen till medium hastighet. Vispa i 5 minuter. Höj sedan hastigheten och vispa ytterliggare 5-7 minuter. Häll ner vaniljsockret precis innan det vispats färdigt. Smeten ska nu ha tripplats i storlek och vara fluffig och härlig. Häll smeten sedan i din form och jämna till den med en spatel. Pudra generöst med coating. Låt stå i 8 timmar. Pudra sedan en yta på bordet med coating och stjälp ut marshmellowkvadraten. Pudra en vass kniv och skär fyrkanter. Pudra alla kanter med coating.


Förvara dina marshmellows i en tätsluten låda i rumstemperatur (inte i kylen!) i upp till 3 veckor.



Jag hällde lite mörk choklad på några. Nomnomnom


Vi testade även att grilla de, de blir inte riktigt likadana som köpta marshmellows men det funkar fint.

4 kommentarer:

  1. Kom på en variant med Agar agar snart är du snäll.

    SvaraRadera
  2. Det finns en vegansk variant i boken (utan agar agar), ska se om jag lyckas hitta alla ingredienser bara...

    SvaraRadera
  3. Lite mörk choklad på...;) Mn de ser faktist helt jävla (ursäkta) underbara ut!:D Omnomnom

    SvaraRadera
  4. De var väldigt goda med. En ganska stor skillnad från när man köper marshmellows med "jorgubbssmak", de här smakar faktiskt jordgubb på riktigt

    SvaraRadera