tisdag 30 november 2010

Julgodis #3 Fudge

Nu blir det mera fudge men denna gången en mer chokladig och smulig fudge. Jag läste att man kan undvika det smuliga sockriga genom att trycka ner lite glukos i smeten. Det ska jag nog testa nästa gång, även om den här känns mer hemmagjord.  (Receptet hittade jag på Arlas hemsida).

Fudge
5 dl mjölk, 3 %
8 dl strösocker
1 1/2 dl kakao
1/2 tsk salt
50 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker

Blanda mjölk, socker, kakao och salt i en kastrull. Blanda väl.
Koka upp och låt koka kraftigt ca 25 min. 
Dra då och då med en trägaffel mot kant och botten. 
Prova om fudgen är färdig genom att mäta temperaturen på smeten eller häll några droppar smet i kallt vatten. Fudgen är klar när temperaturen är 125° eller dropparna kan formas till en kula. 
Ta kastrullen från värmen. Tillsätt smör och vaniljsocker. Rör kraftigt tills smeten svalnat och tjocknat något. 
Häll upp den i en smord form, ca 20x20 cm. Låt stelna. Skär i bitar och förvara i kylskåp.  

3 kommentarer:

  1. Glukos måste jag komma ihåg att hälla i, gillar inte när den blir smulig för fudge är ju så gott

    SvaraRadera
  2. Nä jag upptäckte att det faktiskt blir ganska stor skillnad så gör det.

    SvaraRadera
  3. Mmmm så gott med fudge! Bra tips at man kan använda glukos för att undvika att fudgen blir smulig!

    SvaraRadera