tisdag 3 maj 2011

Citronkaka

  Även detta foto av Gustaf Emanuelsson

Här kommer fler kakor som fick vara med på kakbordet under Supersöndag.
Den här idén har jag stulit från Mattias som har hittat den i boken cookie swap. Istället för Mattias recept så använde jag ett eget veganskt recept på shortbread.

115 gram mjölkfrittsmör
3/4 cup florsocker
skalet av 1 citron + 1 tsk citronessence
1/2 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
2 cups minus 5 msk vetemjöl
5 msk majsstärkelser 
1/4 tsk bakpulver 
1/4 tsk salt
4 msk soyamjölk

Vispa samman smör och florsocker. Vispa ner citronen och vaniljen. Sikta samman mjöl, stärkelse, salt och bakpulver. Tillsätt långsamt till den andra smeten och vispa på låg hastighet. Tillsätt sedan mjölken lite i taget tills degen sitter ihop. Degen ska vara lite kladdig men inte blöt. Dela upp degen i 3 delar. En stor, en som mindre och en ännu mindre. Den minsta biten färgas riktigt illgul och ska vara citronskalet. Mellanbiten får vara ofärgad och ska vara det vita innanför skalet på citronen. De stora biten färgas ljusgul så den liknar fruktköttet i en citron. Efter du färgat degen, låt den vila i kylen i minst 1,5 timme.

Ta sedan ut degen och forma den största biten till en korv. kavla sedan ut den vita degen och rulla in den ljusgula korven med den vita degen. Gör likadant med de jättegula utanför den vita. För att få deglagren att sitta ihop bättre kan man pensla mellan med potatismjöl med vatten. Låt degen sidan vila i kylen en stund igen. Skiva sedan upp 0,7 cm tjocka citronskivor och dela de på mitten. Grädda i 175 grader i 10-15 minuter.
Så fort de är ute ur ugnen, skär små snitt i den inre fruktköttet så det ser ut som klyftor av citronen. Sen är det bara låta kakorna svalna och äta.

3 kommentarer:

  1. Fin bild, och väldigt fina kakor!

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket!
    Fast bilden högst upp kan jag inte ta cred för, det är duktiga gustaf som har fixat den!

    SvaraRadera