lördag 28 maj 2011

Hallonrutor med lakritsströssel

Min vän tipsade mig om att göra syltrutor från sju sorterskakor. Hon påpekade att de var bra för de gick att variera mycket. Aha! Variation it is!
Jag har av någon anledning ett sjukt lakritsbehov just nu och fick därför en idé om en hallon/lakritsruta. Låter ganska bra va? Det blev alltså en hallonsyltruta med lakritsströssel.Blanda 4,5 dl vetemjöl, 1,5 dl strösocker, och 1 msk bakpulver. Blanda sedan detta med 150 gram mjukt smör. Blanda tills det blir som sand. Knäck ner ett ägg och blanda. Häll i 1 msk vatten och kleta samman till en deg. Tryck sedan ut degen i en 20x30 cm stor form. Bred på 2 dl hallonsylt. Smält sedan 75 gram smör och blanda det med 1,25 dl strösocker och ca 1,5-2 dl vetemjöl. Det ska bli en fast smet med inte för torr. Mortla sedan ner 2 dl turkisk peppar
och blanda de krossade karamellerna med smörsmeten. Blanda väl. Strössla sedan lakritsströsslet över hallonsylten. Grädda i ca 20 minuter på 200 grader.


De går också göra utan lakrits med någon annan sylt, det kan då vara gott att ha havregryn i strösslet. Ta då 1 dl vetemjöl och 1 dl havregryn och blanda med sockret och smöret.


2 kommentarer: