fredag 6 maj 2011

Ingefära och apelsinblomma


Den sista kakan som fanns med på Supersödagens kakbord är en vegansk mördegskaka med massa ingefära och apelsin och ingefärsmarmelad i mitten. Kakan formades till en blomma och sattes på en pinne så det skulle likna en blomrabatt. Dock var jag lite aggressiv med färgen så de blev något giftigt neonorangea.

Mixa 225 gram mjölkfritt smör mjukt, mixa ner 0,5 cup florsocker och 1 tsk vaniljsocker. Sist, mixa ner 2 cup vetemjöl. Jag brukar blanda i vetemjölet med händerna för att se till att allt verkligen blir blandat och så känner man bättre om degen är färdig. Plasta sedan degen och låt den vila i kylen i minst en timme.
Kavla sedan ut degen och stansa ut knappt 1 cm tjocka blommor. I varje blomma, sätt i en klubbpinne försiktigt så den sitter så mycket i mitten som möjligt. Tryck sen, med fingret, en grop i mitten av varje blomma. Fyll gropen med marmeladen och baka i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter. Efter du tagit ut kakorna måste de svalna helt innan du kan plocka upp de annars kommer de trilla av pinnen (bokstavligen).

1 kommentar: