måndag 9 maj 2011

Upp-och-ner-kaka


Här kommer ytterligare en somrig rabarberkaka, upp-och-ner dessutom!
 
Topping
4 msk smör, smält
1/2 cup vetemjöl
1/4 cup strösocker
En nypa salt
 
Kakan
115 + 60 gram smör rumstempererat
450 gram rabarber, skalade och skurna i stavar
1+ 3/4 cup strösocker
1 1/2 cup vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk apelsinzest + 1 msk fäskpressad apelsinjuice
2 stora ägg
1 cup gräddfil


Börja med att göra toppingen genom att blanda samman alla ingredienserna tills det blir en blöt och smulig massa. Ställ sedan åt sidan tills du ska använda det.
Smöra en springform och klicka ner 60 gram smör i matskedsstora klickar. 
Blanda rabarberna och 3/4 cup strösocker i en skål och slunga rabarberna i sockret. Låt stå i 2 minuter och slunga sedan igen. Häll sedan ner rabarberna i springfromen. 
Till kakan, vispa 1 cup strösocker och 115 gram smör tills det blir mjukt och fluffigt. Vispa sedan ner apelsinzest och apelsinjuicen. Därefter, vispa långsamt ner ett ägg i taget. I en egen skål, blanda samman mjöl och bakpulver. Vispa på låg hastighet och varva ner mjöl och gräddfil i 3 omgångar ner i den andra smeten.
Häll sedan smeten över rabarberna och strössla toppingen jämt över hela. Baka i ugnen tills en provsticka kommer ut ren, det tar 45-60 minuter. Om inte formen är helt tät kommer det droppa från rabarberna ner i ugnen så sätt då en plåt med bakplåtspapper under så slipper du skura ugnen. Låt kakan vila i 5-10 minuter i formen innan du vänder den upp och ner eftersom rabarberna är väldigt varma. Väntar du för länge är dock risken att de fastna i formen och går inte att få loss. Direkt när du vänt kakan ser den väldigt lös ut men den stabiliseras efter den fått svalna lite.


1 kommentar: