lördag 7 maj 2011

Rabarberkaka med lavendel och smuldegströssel


Jag älskar rabarber och när jag surfade runt på Martha Stewarts hemsida hittade jag ett spännande recept på en rabarberkaka. Inspirerad av det så ändrade jag lite hit, lite dit och fick tillslut ett eget recept på en rabarberkaka med lavendel och ett täcke av smuldegsströssel. Sjukt bra picknick-kaka som idag fick följa med ut på så-fest på vår kolonilott!

Till strösslet
125 gram smör, smält (plus lite extra att smörja formen med)
2 dl vetemjöl (plus lite extra till att mjöla formen)
1,25 dl farinsocker
en nypa salt
0,5 dl havregryn

Kakan
1 msk farinsocker
225 gram Rabarber, skuret i mindre bitar
2,5 dl vetemjöl
3 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
115 gram smör, rumstempererat
2,5 dl florsocker
2 stora ägg
knappt 1 msk lavendel (torkade blommor som mortlades och sedan siktas ner)
1 tsk vaniljsocker


Sätt på ugnen på 160 grader. Ta en form som är ca 20x30 och smöra den. lägg sedan i ett bakplåtspapper och klipp det efter formen och så att 2 cm sticker upp på två sidor av formen. Smöra och mjöla sedan bakplåtspappret. Det här kanske verkar som en overkill men är värt det sen när kakan ska hivas upp ur formen.
Sedan, gör först strösslet genom att blanda samman alla strösselingredienser och låt det vila i kylen tills du ska använda det. 
Blanda rabarber, farinsocker, potatismjöl och 4 msk vetemjöl. Sikta samman resten av mjölet och bakpulver. 
Vispa sedan florsocker och smör tills det är helt blandat och blir lite fluffigt. Vispa sedan sakta ner ett ägg i taget. Sikta ner mortlad lavendel. Vispa, igen långsamt, ner mjölblandningen och vispa tills allt är blandat.  Häll smeten i formen du förberett. Lägg på rabarberna och sedan på med strösslet. Rabarberna och strösslet kan varvas lite. 
Baka i ugnen i ca 45 minuter tills provstickan bara har små mjuka smulor på sig. Låt kakan seda svalna helt innan du med hjälp av bakplåtspappret, lyfter ur kakan ur formen. Skär den sen i bitar och ta med ut på fika i det fria! (det här receptet har jag också skickat in till den här tävlingen, spännande!)


3 kommentarer:

  1. Gud vad mycket gott du bakar! Jag testade en annan Martha Stewart-kaka som jag hittade här och det var nog den godaste kakan jag gjort. Den var som en kladdkakecookie. Så då kanske man måste testa denna också? :)

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket! Ja, eller ännu bättre var nog nästa upp-och-ner rabarberkakan lite längre upp i bloggen. Den är också Marthas och var verkligen supergod!

    SvaraRadera