onsdag 4 maj 2011

supersöndags-macarons

Eftersom det var alldeles för längesedan jag bakade macarons kände jag att det var lägligt att ha med macarons med mig till Supersöndagen. Sen är ju macarons en ganska bra publiktjusare och det skadar ju inte.

Jag gjorde efter mitt vanliga recept och färgade de gröna. Jag använde pulverfärg från essencefabriken i stockholm som är superbra. Fyllningen var easypeasy med 0,5 dl grädde, 200 gram vit choklad och skalet och saften av 1 lime. Det är bara värma allt så chokladen smälter och sen låta svalna över natten i kylen. ställ sedan fram någon timme innan du ska använda den till att fylla dina macarons.
Eftersom det var väldigt längesen jag postade macaronreceptet kommer det här igen;
 • 120g äggvitor, uppdelat i två skålar, (ca 3 ägg), rumstempererade
 • 35g socker
 • 150g fint malen mandel
 • 150g florsocker
 • 150g socker till sockerlag
 • 50g vatten till sockerlag
Dag 1
 1. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Jag malde min och sedan mixade den. (Mandelkvarn i enkel variant finns på claes ohlssons och kostar inte mycket). Låt mandeln torka på tidningspapper över natten så att överflödiga oljor försvinner.
Dag 2
 1. Sätt på ugnen på 160 grader C
 2. Sila 150 g av den malda mandeln och 150 g av florsockret så alla stora bitar försvinner.
 3. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp.
 4. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 110-118 grader på en godistermometer.
 5. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.
 6. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
 7. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt eventuellt valfri färg. Tillsätt gärna lite mer än den färgen du vill ha eftersom den blir svagare sen när du blandar i marängen.
 8. Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Blandar du för lite spricker de lätt men blandar du för mycket blir de platta.
 9. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper, gärna i silicon eftersom de lätt fastnar. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan.
 10. Grädda i ca 8- 12 minuter i mitten av ugnen
 11. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.
 12. Fyll med valfri fyllning och ät!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar