Såhär i dagarna innan jul kokade jag ihop lite kolor för familjen att festa på. En med lingon, en med havtorn, en med saltlakrits och en med ingefära. Jag vet, visst låter det magiskt?
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl sirap
2 dl krossade tyrkisk peppar
2 dl socker
2 dl sirap
2 dl krossade tyrkisk peppar
Koka ihop under omrörning tills smeten är 120-122 grader eller tills smeten klarar ett kulprov (häll en sked kola i kallt vatten och se om det går att forma den till en kula). Häll kolan i en form med bakplåtspapper och låt svalna. klipp/skär upp kola i bitar och slå in i papper.
Lingonkola (Oenighet rådde; 5/5 av mamma, 3/5 av oss andra)
Lingonkola (Oenighet rådde; 5/5 av mamma, 3/5 av oss andra)
2 dl frysta och tinade lingon
2,5 dl socker
1,5 dl grädde
1 msk sirap
Mixa
de tinade lingonen med t ex en stavmixer och häll över i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka upp. Fortsätt
koka tills smeten har nått en temperatur på 120-122 grader alternativt håller
för ett kulprov. klicka i en matsked smör. Häll sedan smeten i en ganska liten bakplåtpappersklädd form, och låt stelna. Skär i bitar och slå in i smörpapper. Jag hade nog gjort en dubbel sats nästa gång till en 20x30 cm stor form.
Havtornskola (5/5 tummar upp) (egenpåhittad, nästan)
Gör exakt som med lingonkolan men byt ut lingonen mot 2 dl havtorn.
Ingefärakola (5/5 tummar upp) (från sötasaker)
1dl sirap
4 dl socker
2 dl ljust muscovadosocker
3 dl vispgrädde
1,5 tsk malen ingefära
1 msk smör
4 dl socker
2 dl ljust muscovadosocker
3 dl vispgrädde
1,5 tsk malen ingefära
1 msk smör
Blanda allt utom smör och ingefära i en bred, tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Koka tills kolorna klarar ett kulprov
(droppa lite smet i ett glas vatten och se att den klarar av att formas
till en kula). Rör i ingefäran och ta genast av plattan. Klicka i
smöret och rör ut det helt i kolan. Häll upp på bakplåtspapper och låt
den stelna. Skär i rutor med vass kniv och packa in i smörpapper
Slutsats; Alla kolor var megagoda!
De låter väldigt goda också allihop! Vad smakar havtornskolan? Är det åt citrushållet? Vad härlig Pedro ser ut! :)
SvaraRaderaInte direkt citrus men absolut mer syrligt. Lite så det drar bak i munnen :)
SvaraRaderaDe är supernyttiga, ett bär innehåller lika mycket C-vitamin som en apelsin!