onsdag 25 april 2012

Jordnötssmörscookiecrust-browniepaj.


Jordnötssmörscookiecrust-browniepaj
(ja, du läste rätt, du får både brownie och jordnötscookie i en och samma kaka!)

Ingredienser
Cookie
60 gram smör, mjukt
85 gram farinsocker
85 gram strösocker
1/4 cup jordnötssmör
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
200 gramvetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
Brownie
90 gram smör
150 gram strösocker 
45 gram kakao
75gram mörk choklad (att smält ner i smeten)
1/4 tsk vaniljpulver
1/4 tsk salt
2 ägg
100 gram grovt hackad choklad
45 gram vetemjöl

Instructions
Värm ugnen till 175 grader, täck en 20x20 cm stor form med bakplåtspapper, även upp på kanterna.
Börja med cookien; blanda socker och smör tills det är väl blandat. 
Tillsätt sen jordnötssmöret och blanda lite till. Vänd ner ägg och vanilj och blanda väl. Rör ner salt, vetemjöl och bikarbonat och blanda tills det blir en smulig smet. Sätt åt sidan.
 
Gör sen browniesmeten; Smält smör och choklad över ett vattenbad. När smöret har smält, tillsätt socker och kakao och blanda väl. ta bort från värmen och låt svalna lite.
Tillsätt sedan vanilj och salt. rör sedan ner ägg och blanda fullständigt. 
Rör sist ner mjöl och chokladbitar
Låt svalna helt. Ta sedan kakan ur sin form och servera.
sammansättning; tryck ner 2/3 av kaksmulorna i en smörad form. Tryck även upp deg på kanterna så det blir som ett pajskal åt browniesmeten. 
Häll i browniessmeten och tryck ut den så den sprids jämnt i pajskalet du gjorde av kaksmulorna. strössla sedan på resten av kaksmulorna. Baka i ugnen i 30-40 minuter. Sticker du en teststicka är det ok om det kommer med lite browniesmet.
Låt svalna helt. Ta sedan kakan ur sin form och servera.

    10 kommentarer:

    1. Du är INTE bra för min nystartade diet.
      Tur att bilden är så talande att det nästan känns som att jag smakar på kakan!

      Dock är länken sparad i en mapp i "mina favoriter" som heter "bakverk som får mig att dregla" - jag menar snart orkar jag inte dieta längre... Och då är det bra att ha detta på lut :-)

      SvaraRadera
      Svar
      1. Haha, jag jobbar för att förstöra dieter ;).
        Nä men du kan ju ha den som "belöning" när du orkat springa de där kilometrarna eller tränat ett visst antal gånger. Lite onyttigt måste man klämma in...

        Radera
    2. Hej!
      Jag här följt din blogg ett litet tag nu, och idag när jag jobbade så var jag nästan hundra på att du handlade av mig. Men jag blev orolig att det inte var det, och ville inte att det skulle bli jobbigt om jag frågade "Hej, är du Bad Bake Day?" och personen inte riktigt fattade vad jag menade, så jag sa inget.
      Men, om det var du: Hej, Bad Bake Day!

      SvaraRadera
      Svar
      1. Oj, ja jag handlade idag (på ICA på söder förstadsgatan), superstressad och trött efter ha jobbat 12 timmar på labbet. om jag såg ut så, så var det jag.
        Men kul, och: Hej Earl grey deluxe!

        Radera
      2. Alltså jag handlade igår..

        Radera
      3. Ja, då var det du! Alltså, jag tog det inte på att du såg trött och stressad ut, utan på att det var ICA Söder :)
        Ha en fin vecka! /Sofie

        Radera
    3. Ååh, perfekt pyjamaspartykaka!! Den ska göras nästa tjejkväll!

      Håller med Erica om det där med dieter... själv lever jag efter deviset "jag får äta allt men inte alltid, särskilt om jag tränar lite". Men vad gör du med alla godsaker du bakar? Café på balkongen? Göder vänner?(ååh jag önskar jag hade en vän som gödde mig..) Om du njuter själv(som jag tyckr att du ska) så I wish I had your metabolism verkligen.

      Ha en fin dag och tack för ännu ett trevligt recept!
      /Linnéa

      SvaraRadera
      Svar
      1. Ja, men precis jag tycker förbud gör bara saker mer laddade och att man blir mer sugen. Det är väldigt sällan tanken "jag borde nog inte äta en till" dyker upp i mitt huvud. Men så har jag också fått 15 extra kilon sen jag startade min blogg :) Men jag bär de stolt, de är ju bara ett bevis på att det jag bakar faktiskt är gott :). (dessutom tror jag på att bantningsnormen är ett patrikalt förtryckarpåfund och känner mig därför ännu lite bättre när jag står emot idealen och trycker ner en kaka till)

        Fast jag skulle omöjligt kunna äta allt själv, då skulle jag konstant må illa och alltid vara blodsocker stissig. Så de mesta kakorna göder jag folk i min närhet med och än så länge äter de glatt...

        Radera
    4. asså, nu har jag nästan läst hela din blogg från idag och bakåt och bara dreglat. tror att jag är lite kär i dig, alternativt att vi borde vara vänner. bra jobbat!

      /sabina

      SvaraRadera