torsdag 2 september 2010

Crying macarons


Pedro, nästan lika deppig som jag idag
Idag har jag fått dåligt besked angående min kärlek i livet, min katt Pedro. Han är sjuk, så sjuk och mitt hjärta det brister.
Efter har skolkat från mina föreläsningar och legat gråtande på soffan bestämde jag mig för att rycka upp mig med lite terapi-bakning.

För tredje gången i mitt liv satte jag igång med ett försök till macarons och denna gången lyckades jag!! De fick inte riktigt den där höga foten man vill ha men de smakar super och jag tror jag vet anledningen till höjdproblemet.
(Receptet lånade jag från Hellosugar som i sin tur lånat det från Tartelette)


Use this!
 • 120g äggvitor, uppdelat i två skålar, (ca 3 ägg), rumstempererade
 • 35g socker
 • 150g fint malen mandel
 • 150g florsocker
 • 150g socker till sockerlag
 • 50g vatten till sockerlag

 

Do this!

Dag 1
 1. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Jag malde min och sedan mixade den. (Mandelkvarn i enkel variant finns på claes ohlssons och kostar inte mycket). Låt mandeln torka på tidningspapper över natten så att överflödiga oljor försvinner.
Dag 2
 1. Sätt på ugnen på 160 grader C
 2. Sila 150 g av den malda mandeln och 150 g av florsockret så alla stora bitar försvinner.
 3. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp.
 4. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 110-118 grader på en godistermometer. (det är här jag misstänker att jag gjorde fel-min socklag var för varm)
 5. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.
 6. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
 7. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt eventuellt valfri färg. Tillsätt gärna lite mer än den färgen du vill ha eftersom den blir svagare sen när du blandar i marängen.
 8. Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Blandar du för lite spricker de lätt men blandar du för mycket blir de platta.
 9. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper, gärna i silicon eftersom de lätt fastnar. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan.
 10. Grädda i ca 8- 12 minuter i mitten av ugnen
 11. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.
 12. Fyll med valfri fyllning och ät! 
 (På bilderna nedan fyllde jag med chokladganache och lemoncurdfrosting)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar