måndag 20 september 2010

After eight-päronens återkomst

5.7 % av Sverige visar sig ju vara ett skitfolk som tycker det är okej att rösta in rasister in i riksdagen så förutom att diskutera, debattera och demonstrera kan man ju alltid tröstäta goda bakverk en dag som denna. 


Det blev en omgjord gammal klassiker ikväll, nämligen päron-cupcakes med dulce de leche fyllning och mintchoklad-ganache. För de som inte har en aning om vad jag menar med klassiker så var det iallafall i min uppväxt väldigt hippt och modernt att göra en efterrätt bestående av päron som man kör in i ugnen med after eight på. I min familj hade vi även alltid päronen simmandes i kolasås och jag kan inte komma ihåg det som annat än delicious! Här kommer cupcake-varianten.

Use This!
Cupcake
  • 2 Ägg
  • 2 dl Strösocker
  • 2 tsk Vanlijsocker
  • 50 g Smör
  • 2 dl Filmjölk
  • 4,5 dl Vetemjöl
  • 2 tsk Bakpulver
  • litelite salt
  • 2-3 fasta päron
Ganache
  • 200 gram choklad
  • 3 dl Grädde
  • några droppar pepparmintsolja, välj efter egen smak.
Dulce de leche
  •   Sötad kondenserad mjölk
Do this!

Cupcake
  1. Skala och skär päronen i bitar och koka tills halvmjuka. Sätt åt sidan.
  2. Vispa socker, ägg och vaniljsocker länge så det blir pösigt
  3. Smält smör och bland i filmjölken i smöret
  4. Blanda sedan äggsmeten med smörsmeten
  5. Blanda mjöl och bakpulver och blanda sedan i det i övriga smeten
  6. Blanda päronbitarna med lite potatismjöl och lägg i de i smeten.
  7. Häll upp i formar och baka i ungen i 15 minuter på 200 grader.
  8. Låt svalna
Ganache
  1. Hetta upp grädden och pepparmintsoljan tills den precis kokar. 
  2. Rör ned chokladen och låt den vila i kylen i minst 5 timmar.
  3. Vispa sedan upp till en fast frosting om det behövs.
Dulce de leche

För att få dulce de leche kokar man kondenserad mjök. Lägg en burk sötad kondenserad mjölk i en katrull och täck med vatten. Låt koka i ca 3 h. Vattnet ska täcka burken hela tiden. Låt burken vila ett tag och svalna innan den öppnas, var försiktig. Den färdiga produkten är ungefär som en kola-pudding som sedan kan sparas länge i kylen.







Sedan är det bara att komponera ihop alla delarna. Fyll cupcakesen med dulce de leche och sprita eller bred på ganache. Tänk på att din dulce de leche inte får vara varm när du spritsar på ganache eftersom ganachen smälter då. 

Stick ut små hål i dina cupcakes
Fyll sedan hålen med dulce de leche
Spritsa till sist på mintchokladganache

Buena Suerte

5 kommentarer:

  1. kan man byta ut filmjölken mot vanlig mjölk?

    SvaraRadera
  2. Jag skulle hellre byta ut den mot yoghurt eller något liknande... men testa med mjölk!

    SvaraRadera
  3. Vilka underbara Cupcakes. Jag bakad dessa igår:-) Jag gillar din sida och kommer att prova fler av dina recept.

    SvaraRadera
  4. Ungefär hur många cupcakes blir det med detta recept?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj det var så längesen så jag kommer inte ihåg faktiskt. Kanske 24?

      Radera